Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Miksi digitoida valokuvat digitointipalvelun kautta?

Kuvia… Kuvia… Kuvia… Niitähän kertyi nurkkiin ennen vanhaan suuret kasat. Nykyajan selfiet tallentuvat mukavasti digimuotoon, mutta nämä vanhat kuvat jäävät helposti kaappiin pölyttymään. Tästä esimerkkinä kuva tämän asiakkaan (lupa julkaisuun kysytty) valokuvakasasta. Vanhoista valokuvista löytyi hienoja otoksia ja muistoja kirvoittavia mustavalko- ja värikuvia.

Kuvia voi skannata ja digitoida monella tavalla. Netistä löydät vinkkejä, miten digitoit paperikuvan puhelimellasi. Laatu jää kuitenkin helposti heikoksi. Valitsin kuvien joukosta neljä erilaista kuvaa, jotka digitoin osan sekä omalla puhelimellani ja erillisellä digitointilaitteistolla, osan vain digitointilaitteistolla.

Kesäinen tunnelma 1990-luvulta. Skannattu 600 dpi.

Hiihtolenkin apulainen 2000-luvun alussa. Skannattu 600 dpi.

Vanha mustavalkovalokuva digitoitu puhelimen kameralla (vas.) ja digitointilaitteistolla (oik.)

Molemmista kuvista saa selvän varsin hyvin, mutta tarkkuudessa on eroa. Miksi sitten digitoida skannauksen kautta? Mitä tarkempana kuvan skannaa / digitoi, sitä paremmin sitä voi jatkossa työstää ja käsitellä. Vanhoihin kuviin yleensä tulee taitoksia ja muita roskia, jotka on digitaalisesti helppo poistaa. Jos kuva on kuitenkin heikkolaatuinen, ei korjauskaan onnistu hyvälaatuisena.

Korjauksesta esimerkkinä kaksi samaa kuvaa, jotka molemmat on skannattu digitointilaitteistolla ja oikeanpuoleisesta on poistettu suurimmat
rypyt ja roskat jälkikäteen. Tämä ei kuulu normaaleihin käytäntöihin digitoinnin yhteydessä, mutta erikseen sovittaessa voidaan näin toimia. Se on kyllä varsin mukavaa puuhaa myös itselle.

Kuvien taitokset olivat suurimmat kuvan vasemmassa reunassa käsivarressa ja yläreunassa.